pitch toonhoogte tempo veranderen youtube downloaden mp3

Youtube is een geweldige tool als zanger. Met een gigantische hoeveelheid aan muziek en karaoke tracks, gratis beschikbaar.

In deze blog twee soorten (gratis tools) om Youtube een nog krachtiger hulpmiddel te maken.

Youtube video downloaders

Soms wil je een video gewoon offline bij de hand hebben zodat je er overal makkelijk kan oefenen. Of misschien wil je wel een cover opnemen en wil je een mp3 versie van een video om in je DAW (je opnamesoftware) te importeren. Je kan dit doen met een online tool. Of met een downloadbare app.

App: Videoder

Videoder is een app om video’s en audio te downloaden. Helemaal gratis. Beschikbaar voor mac, pc en android. Zoekfunctie in de app. Je kan ook hele playlists downloaden. Als je veel video’s wil downloaden zou ik deze app zeker aanraden. Het werkt prettiger dan de online tools.

Online: YTMp3

YTMp3 is een online tool om video’s en audio te downloaden. Voordeel: zowel audio als video downloaden mogelijk. Nadeel: Klein beetje reclame/pop-ups.

Pitch/toonhoogte en tempo veranderen

Als je een nummer gaat oefenen kom je er soms achter dat het te hoog of te laag voor je is. Dan kan je de toonhoogte aanpassen met een “pitch changer”. Dit werkt het beste voor instrumentale (karaoke)-tracks. Als je van een nummer met een stem erin de pitch gaat veranderen krijgt die stem een wat komisch geluid. Als een cartoon-karakter.

Wat ook kan gebeuren is dat je bij een bepaald snel zangloopje (riff/adlib) niet goed kan horen welke noten er nu echt worden gezongen. Dan kan de afspeelsnelheid aanpassen je helpen om het wel goed te kunnen horen en beter te kunnen oefenen.

Online: Timestretch

Timestretch is een te gekke tool met online player en downloadfunctie. Upload je audiobestand. Kies je settings. Download het aangepaste audiobestand als je dat wil.

Tip: verander nadat je de aangepaste audio hebt gedownload de naam en voeg aan de bestandsnaam toe wat je hebt veranderd. Bijvoorbeeld: “speed 1.13 pitch -3”. Dan vind je makkelijk het juiste bestand terug.

App: Audacity

Audacity is een erg uitgebreid gratis programma om audio op te nemen en te bewerken. Ook heel geschikt om bijvoorbeeld volledige covers mee op te nemen.

Hier is een video waarin wordt uitgelegd hoe je het tempo en de toonhoogte van een audiobestand aan kan passen:

House-of-Training | Toonhoogte en tempo wijzigen (Tempo, Pitch, Speed)

Bonus: Youtube snelheid veranderen

Als je een video op youtube bekijkt kun je op het tandwieltje klikken en daar direct de afspeelsnelheid van de video aanpassen. Dan heb je helemaal geen externe website of app nodig. De pitch aanpassen is daar helaas niet mogelijk.