Wil je (beter) meerstemmig leren zingen? En zelf nieuwe stemmen leren vinden voor welk liedje dan ook? Dan ben je op de juiste pagina.
Ik wil je niet zomaar een tweede of derde stem leren voor een specifiek liedje. Ik wil je leren hoe je zelf andere stemmen kan bedenken bij elk liedje.
Een belangrijk deel van meerstemmig leren zingen is je gehoor trainen. Hoe doe je dat? Door aan de slag te gaan met deze oefentracks en door veel te zingen!
Met mijn tips en de oefentracks hieronder ga je denk ik al een grote sprong vooruit maken.
Dit is hoe het eindresultaat kan gaan klinken.
Hieronder vind je 3 Google Drive folders met daarin de oefentracks. De namen van de bestanden geven aan welke stemmen er wel of niet inzitten.
Probeer steeds eerst zelf de stem(men) te vinden. Daarna kan je het checken met de oefentracks. En vervolgens kan je zo ook meezingen.
Klik op onderstaande knop om alle bestanden in één keer te downloaden.1 Lead (en octaaf) stemmen
Dit is de melodie. Ofwel de eerste stem. De eerste stem kan altijd een octaaf hoger of lager worden gezongen (als het bereik van je stem groot genoeg is). De melodie klopt dan nog steeds. Kijk eens of je beide stemmen (laag en hoog) kan zingen. Voor de meeste vrouwen zal de lage stem deels te laag zijn. Voor de meeste mannen zal de hoge stem deels te hoog zijn.
Alle harmonieën (andere stemmen) in de oefentracks kun je ook een octaaf hoger of lager zingen. Dan klinken ze nog steeds. Als je goed bent in een octaaf hoger of lager zingen heb je direct een mooie 2de stem te pakken. Dit werkt vooral heel goed als een man en een vrouw samenzingen.
2 Op akkoorden gebaseerde meerstemmigheid
Bijna alle muziek bestaat uit akkoorden en melodie. Een akkoord bestaat uit meerdere tonen/noten die samen de melodie ondersteunen. Als we de akkoordtonen zingen met onze stem klinkt dat altijd mooi. Als je een instrument speelt waarmee je akkoorden kan spelen (bijvoorbeeld piano of gitaar) dan is het vinden van die akkoordtonen het makkelijkst. Maar je kan dit ook op gehoor doen. Hoe vaker je het doet hoe makkelijk het wordt.
De stem die hieruit voortkomt klinkt vaak op zichzelf heel saai en bestaat vaak een heel nummer lang uit maar 3 noten. Maar als je deze stemmen samenvoegd krijg je een prachtig effect.
3 Op melodie gebaseerde meerstemmigheid
We kunnen ook de melodie van het nummer volgen, maar dan een paar noten lager of hoger. Dit geeft als je hem los zingt een interessanter klinkende stem, maar deze is ook wat moeilijker. Als je een heel nummer precies met de melodie meegaat (maar dan iets lager of hoger) wordt het ook saai. Vaak zijn uiteindelijk de mooiste stemmen een combinatie van op akkoorden en op melodie gebaseerde meerstemmigheid.
Als je bent begonnen met de op akkoorden gebaseerde stemmen, zul je merken dat je bij de op melodie gebaseerde stemmen vaak dezelfde noten zingt. Het verschil is dat je nu springt tussen de verschillende stemmen en dat je af en toe een “tussennoot” zingt om twee “akkoordnoten” met elkaar te verbinden.
Hoe kan je hier nu mee oefenen?
Stel: je wil oefenen met akkoorden meerstemmigheid. Ga dan eerst zelf kijken of je de stemmen kan vinden. Is het gelukt? Is het niet gelukt? Dan kan je ze checken door te luisteren naar “akk_hoog solo”, “akk_mid solo” en “akk_laag solo”. Wil je deze stemmen meezingen? Dan kan je dat doen met “akk_hoog gemute”, “akk_mid gemute” en “akk_laag gemute”. Probeer op de juiste stem te blijven en je niet mee te laten trekken naar een andere! Dat is misschien wel het moelijkste aan meerstemmig zingen!
Verklarende woordenlijst:
- akk: akkoorden
- mel: melodie
- gemute: deze stem is niet hoorbaar
- solo: alleen deze stem is hoorbaar
- lead: de melodie of eerste stem
Heb je nog vragen? Stuur me een bericht! Veel plezier ermee!