Als je een voice over gaat opnemen wil je zo effectief mogelijk te werk gaan. Hoge kwaliteit staat natuurlijk voorop maar daarna wil je er ook voor zorgen dat je een project zo snel mogelijk afhebt. Daarnaast heeft je stem een limiet. Na een bepaalde periode is je stem op. Of dit nu na 5 minuten of na 3 uur is. Je wil je stem zoveel mogelijk sparen.
Bovendien wil je het aantal vereiste revisies tot een minimum houden.
Ik ga heir uit van een situatie waar je jezelf thuis opneemt. Zonder dat er een regisseur of engineer bij het proces betrokken zijn.
Hier 3 tips voor een effectievere workflow.
1. Inlezen in het script
Begin met het doorlezen van je script. Doe dit zo nodig een aantal keer. Dit zijn dingen waar je tijdens het doorlezen op kan letten:
- Zorg dat je het script volledig begrijpt. Als je niet begrijpt wat er staat of wat een bepaalde zin of woord betekent, hoe kun je dan de juiste inflectie kiezen?
- Verbeter eventuele fouten in het script. Niets vervelender dan een take moeten stoppen omdat een script niet klopt.
- Maak een lijst met woorden waarvan je niet zeker bent van de uitspraak. Zoek de uitspraak op www.forvo.com, youtube, een online woordenboek met audio, of vraag je opdrachtgever naar de juiste uitspraak.
- Lees het script een keer zachtjes, of in je hoofd voor. Zorg dat je weet waar je adem kan halen, en repeteer moeilijke passages totdat je ze kan.
Als dit doet voordat je begint met opnemen zal je dat ontzettend veel tijd, frustratie en stemvermoeidheid besparen.
2. Markeer je fouten
Je bent aan het opnemen en je maakt een fout. Dan is het belangrijk die fout te markeren zodat je die plek later makkelijk terug kan vinden en de fout kan herstellen. Dit is vooral belangrijk bij lange lappen tekst, zoals audioboeken.
Een manier om de fout te markeren is door een marker te plaatsen in je DAW (je opnameprogramma). Maar mijn favoriete manier is door het maken van een geluid. Ik knip bijvoorbeeld in mijn vingers. Ik ken ook mensen die een speciale klikker gebruiken, klappen of een hard geluid met hun lippen of tong maken.
Als je dit doet kun je als je gaat editen heel makkelijk in je waveform (de weergave van het opgenomen geluid in je DAW) de plek van de fout terugvinden, want daar zie je het geluid als een lange smalle streep.
Je kan zelfs een code bedenken voor jezelf. Ik gebruik bijvoorbeeld: 1 knip voor een normale fout, 2 knippen snel achter elkaar voor een nieuwe passage/nieuw hoofdstuk/file split, 3 knippen achter elkaar als ik besluit dat de hele passage opnieuw moet.
3. Fouten herstellen
Er zijn twee veelgebruikte manieren om je gemaakte fouten te herstellen: de punch in, of direct herstellen.
Punch in: je maakt een fout. Je markeert hem. En dan ga je door met het script. Na afloop ga je terug naar de plekken die je hebt gemarkeerd. Je speelt de audio iets voor dat punt af, zodat je ook voor de fout al even kan meepraten met je opname en de goede energie en het juiste temp etc hebt, en zo herstel je je fout. De nieuwe opname plak je dan tussen de oude opname.
Direct herstellen: je maakt een fout. Je markeert hem. En je doet het stuk dat fout ging direct opnieuw. Als het nu goed gaat ga je door met het script. Na afloop ga je terug naar de gemarkeerde plekken. Je verwijdert de fout ervoor, en plakt de twee stukken weer aan elkaar.
Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede optie. Omdat dat voor mij sneller werkt en mijn resultaat uiteindelijk vaak beter is.
4. Audio editing: gebruik sneltoetsen
Elke DAW heeft sneltoetsen. Leer de belangrijkste uit je hoofd. Bijvoorbeeld: afspelen, pauze, stop, opnemen, vooruitspoelen, teruguitspoelen, crossfade, fade in, fade out, audio naar cursor verplaatsen, cursor naar audio verplaatsen, zoom in, zoom uit etc.
Als je eenmaal aan de sneltoetsen gewend bent kan je daarmee veel sneller werken dan met alleen je muis.
Je kan de sneltoetsen ook aanpassen. De functies die ik hierboven heb genoemd heb ik allemaal toegewezen aan toetsen die ik met mijn linkerhand makkelijk kan bedienen. Zo kan ik mijn linkerhand altijd op mijn toetsenbord houden en mijn rechterhand altijd op mijn muis.
5. Opname terugluisteren
De meeste (extra) tijd gaat zitten in revisies. Veel van die revisies kan je voorkomen door je opname één keer aandachtig zelf helemaal door te luisteren. De kans is groot dat er dan nog een verspreking, lelijke ademhaling of knip uithaalt. Het is altijd sneller als je die nu fixt dan dat je dat op een later moment na een revisie-aanvraag moet doen. Ook levert het blijere opdrachtegevers op.
Toevoegingen
Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad! Heb je nog toevoegingen? Laat het me weten en stuur me een bericht!